in English GB

F-35 Lightning II

Boken om F-35 Lightning IIJagerflygere vet at luftkamp blir vunnet når man er utstyrt med moderne teknologi som er på høyde med eller bedre enn det motstanderen er utstyrt med.

Tar man et viktig element bort fra jagerflyet, så er det stor sannsynlighet for å tape kampen. Siden Golfkrigen har luftkampene i stor grad blitt utført av lufttil-luft missiler, og ikke av flyene selv.

Den klassiske luftkampen hvor det er om å gjøre å komme bak på halen til fiendeflyet for å skyte det ned med kanon, blir sjelden gjennomført. Jagerflygerne klarer ikke å utmanøvrere moderne missiler som angriper med mer enn to ganger lydens hastighet, og som kan tåle en belastning på opp til 60 G i krappe manøvre.

De fleste jagerflygerne flyr som regel mellom Mach 0,8 og 1,2 under luftkamp, og begrenser sine manøvrer til 9 G. Gode missiler er i seg selv ikke tilstrekkelig for å vinne krigen.

God situasjonsoversikt er vel så viktig, og er noe flygeren får fra en rekke hjelpemidler som radar, infrarøde sensorer og informasjon fra andre egne styrker via datalink.

 

 

Webdesign © 2009 Andebu Web og IT